top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSerge Vergeylen

Aanpassing btw-regels voor vouchers per 1 januari 2019


Wat is een voucher?

Bij een voucher verkrijgt een consument het recht om tegen inlevering ervan een levering of dienst te ontvangen. Bij het begrip vouchers moet u denken aan boekenbonnen, cd-bonnen, dinercheques, cadeaubonnen, theater-, concert- en bioscoopbonnen, I-tuneskaart, etc. Het is niet nodig dat het een fysieke vorm heeft. Ook een tegoed op bijvoorbeeld een mobiele telefoon kan een voucher zijn.

Een kortingsbon is géén voucher, omdat de bon geen nominale waarde heeft en niet inwisselbaar is voor geld of producten.

Huidige btw-regeling

Omdat vouchers worden aangemerkt als waardepapieren, is de verkoop van deze bonnen onder de huidige regelgeving altijd vrijgesteld van btw. Pas als de consument de voucher inwisselt, is btw verschuldigd. Bij kortingsbonnen is altijd btw verschuldigd bij verkoop van de bon.

Nieuwe btw-regeling per 1 januari 2019

Met ingang van 1 januari 2019 bepaalt het soort voucher het tijdstip waarop btw moet worden geheven, bij verkoop van de voucher of bij inwisseling/verzilvering van de voucher.

Vouchers voor enkelvoudig gebruik (single purpose voucher of SPV)

Bij een enkelvoudige voucher (vervoersbewijs, toegangskaart) heeft de consument recht op bepaalde goederen of diensten en is precies duidelijk waar de levering of dienst wordt verricht, wie de leverancier is en wat het toe te passen btw-tarief is. Een voorbeeld is een toegangskaart om enkele keren te gaan sporten in de plaatselijke gymclub.

Een enkelvoudige voucher is belast met btw op het moment van uitgifte. Bij het inleveren van de voucher is geen btw verschuldigd.

Wanneer zowel bekend is voor welk goed of welke dienst de voucher zal worden ingewisseld en duidelijk is in welke lidstaat dit zal zijn, dan is er btw verschuldigd bij de verkoop of uitgifte van de voucher. In beginsel is een bioscoopbon een enkelvoudige voucher. De bon geeft namelijk recht op toegang tot een Belgische bioscoop belast met 6% btw. Als de bioscoop echter ook kan worden gebruikt voor de aankoop van versnaperingen tijdens het bioscoopbezoek, is sprake van een meervoudige voucher. Het is bij aankoop immers nog niet bekend of de bon wordt gebruikt voor het bioscoopbezoek (belast met 6%) of voor de aankoop van aan alcoholhoudend drankje (belast met 21%).

Wanneer een enkelvoudige voucher niet wordt ingeruild, heeft dat geen gevolgen voor de btw. Voor niet-ingewisselde enkelvoudige vouchers is er geen btw-teruggave. Alleen wanneer een verkoper de enkelvoudige voucher terugneemt en terugbetaalt, kan de btw worden gecorrigeerd.

Vouchers voor meervoudig gebruik (multi purpose voucher of MPV)

Bij een meervoudige voucher (bijvoorbeeld een telefoonkaart) heeft de consument eveneens recht op afname van goederen of diensten, maar is niet duidelijk welke goederen of diensten, wie de leverancier/dienstverrichter is en wat het toepasbare btw-tarief is. Een voorbeeld is een hotelbon van een hotelketen die in meerdere landen ingewisseld kan worden.

Een meervoudige voucher is niet belast met btw op het moment van uitgifte. De btw is verschuldigd bij inwisseling van de meervoudige voucher.

De nieuwe regels zijn van toepassing op fysieke of online vouchers die vanaf 1 januari 2019 worden uitgegeven.

Kortingsvoucher

Een kortingsvoucher geeft eenmalig recht op een prijskorting of een terugbetaling bij de levering van goederen of diensten. Denk bijvoorbeeld aan de bon die iemand ontvangt bij aankoop van een product en die kan worden ingewisseld bij de kassa. Zowel bij uitgifte als bij inwisseling van een dergelijke kortingsvoucher is geen btw verschuldigd. De verschuldigde btw zit op de producten die worden geleverd en daarbij moet dan rekening worden gehouden met de verleende korting.

Moet er een GKS-ticket uitgereikt worden bij de verkoop van een voucher m.b.t. restaurant- en cateringdiensten?

De belastingplichtige die gebruik moet maken van een geregistreerd kassasysteem omdat hij exploitant is van een inrichting waar maaltijden worden verbruikt of omdat hij een traiteur is die cateringdiensten verricht en de drempel van 25.000 euro heeft overschreden, moet een kasticket van een geregistreerd kassasysteem (GKS-ticket) uitreiken op het tijdstip van de voltooiing van de dienst of van de levering van de goederen.

Wanneer hij een voucher voor enkelvoudig gebruik (SPV) uitgeeft of overdraagt die inwisselbaar is voor het verbruik van maaltijden en bijhorende dranken of voor spijzen en dranken, dient hij een kasticket van het geregistreerd kassasysteem uit te reiken omdat wordt beschouwd dat de dienst of de levering van de goederen op dat moment plaatsvindt. Voor de verkoop of de overdracht van een voucher voor meervoudig gebruik (MPV) daarentegen, moet geen kasticket van het geregistreerd kassasysteem uitgereikt worden op het tijdstip van de uitgifte of de overdracht. Dit gebeurt pas op het tijdstip van gebruik van de voucher, bij de levering of de voltooiing van de dienst.

Bedrag waarover btw wordt berekend

Zowel bij enkelvoudige als bij meervoudig vouchers wordt btw berekend over het bedrag dat de consument betaalt voor de voucher verminderd met de in dat bedrag begrepen btw.

Conclusie:

Voor enkelvoudige vouchers die na 31 december 2018 worden uitgegeven, wijzigt met ingang van 1 januari 2019 het moment van btw-heffing. Er is namelijk btw verschuldigd bij uitgifte van de voucher en niet meer bij inwisseling/verzilvering ervan.

Een voucher voor meervoudig gebruik levert een liquiditeitsvoordeel op voor de ondernemer die de btw verschuldigd is. De ondernemer kan het moment van btw-heffing enigszins sturen door een voucher te verkopen die zowel kan worden ingewisseld voor goederen en diensten die belast zijn met 6% btw als voor goederen en diensten die belast zijn met 21% btw.


Recente blogposts

Alles weergeven

UITSTEL VOOR BTW-PLICHTIGEN - ZOMERVAKANTIE 2024

FISCALE VERSOEPELING noemen ze dit! Tijdens de zomermaanden stelt de fiscus zich gewoonlijk soepeler op. De maandelijkse aangiften voor de verrichtingen van juni of de kwartaalaangiften voor de verric

bottom of page