top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSerge Vergeylen

Dromen van je eigen zaak: opstarten of niet?

Om te beginnen is het niet de grootte van het bedrijf, de grootte van de bankrekening of de mogelijke winst die je kan maken die bepaalt of jij een ondernemer of een zelfstandige bent.

Het gaat vooral over de juiste mindset of de manier van denken en de manier van handelen.


Ik ben ondertussen al 30 actief als zelfstandig gecertifieerde tax accountant en heb al veel ondernemers zien slagen, maar helaas ook zien mislukken.


Heel veel mensen die zelfstandig worden, denken dat ze hetzelfde kunnen doen in hun functie als werknemer met de bedoeling om meer te verdienen. Doch de kans is zeer groot dat de helft van alle starters binnen de 5 jaar moeten stoppen of slechter over de kop gaan.

De verwachtingen van meer tijd, eigen organisatie en meer verdienen,… blijken niet te kloppen met de realiteit. Een zelfstandige moet een pak harder werken, heeft minder vrije tijd en verdient in verhouding tot zijn gepresteerde uren soms minder dan een werknemer.

Regelmatige klachten hoor ik steeds opnieuw;


  • “Ik ben steeds bezig met werken in mijn zaak en ik heb geen tijd om proactief te werken of om aan mijn zaak te werken. Ik heb het gevoel geleefd te worden. Ik zie geen uitweg, ik zie niet hoe ik het anders zou kunnen aanpakken”

  • “Ik heb als zelfstandige te weinig tijd voor mezelf en voor mijn gezin/partner/vrienden. Ik voel me daar schuldig over”

  • “Ik word soms zot van mijn klanten, het is nooit goed genoeg voor hen, ik geef ze ne vinger en ze pakken heel mijnen arm”

  • “Ik lijk geleefd te worden, ik heb noch grip op mijn zaak, noch op mijn leven”

  • “Ik verlang naar echte connectie, diepgaande gesprekken met gelijkgestemden, met andere zelfstandigen die mij helemaal begrijpen. Ik vind het soms eenzaam voor mezelf werken”

  • “Het is altijd een gedoe over prijzen en betalingen…het frustreert mij zo. Ik weet ook niet goed welke prijzen te vragen”

Een succesvolle ondernemer bezit over een paar typische persoonlijke kwaliteiten:

Hij moet kunnen observeren en exploreren, is creatief maar ook kritisch, gaat nooit een berekend risico uit de weg, hakt verantwoorde knopen door, luistert aandachtig en communiceert eerlijk en oprecht, is een inspiratie voor anderen en kan motiveren, doet aan planning en is nauwgezet in het werk en ‘last but not least’ ZET ALTIJD DOOR!

Vandaar mijn tip :

Vraag de mening van de partner, een goede vriend of ouwe getrouwe… Iemand die men vertrouwt en die objectieve raad kan geven bij persoonlijke vragen of problemen. De uitkomsten kunnen sterk verschillen en leiden zo tot constructieve discussies over de ondernemersvaardigheden.

Een andere mogelijkheid is op zoek te gaan naar de juiste professionele begeleiding. Als het project financieel haalbaar is, kan je op zoek gaan naar medewerkers, andere ondernemers die complementair zijn aan het profiel.

“Alleen zijn en kunnen, is sterk; samen zijn en kunnen nog véél sterker.“

Ten slotte kan je te rade gaan bij een gespecialiseerde adviseur, FSV&P, Accountant, samen op weg!Recente blogposts

Alles weergeven

UITSTEL VOOR BTW-PLICHTIGEN - ZOMERVAKANTIE 2024

FISCALE VERSOEPELING noemen ze dit! Tijdens de zomermaanden stelt de fiscus zich gewoonlijk soepeler op. De maandelijkse aangiften voor de verrichtingen van juni of de kwartaalaangiften voor de verric

コメント


bottom of page