top of page
Zoeken
  • Phaedra Vergeylen

Innovatie op ware 'pinda'grootte


Innovatie, wat is het eigenlijk? Voor sommige newbies is het al innovatief wanneer hun website bovenaan de Google ranglijst belandt dankzij wat extra woordjes aan de 'SEO' toe te voegen. Voor andere geeks zal het pas innovatief zijn wanneer eindelijk het ruimteschip bestaat dat ons reisjes naar Mars kan geven. Is dat innovatief? Voor mij zeker, maar niet volgens de nieuwe Global Innovation Index.

Sta me toe even jouw Vlaamse oogjes te openen. Innovatie draait allemaal rond nieuwe ontwikkelingen op vlak van kennis en technologiën die ten goede komen aan de maatschappij en de wereldbol waarop we leven.

The GII

The Global Innovation Index (GII) onderzoekt jaarlijks 129 economieën wereldwijd, om te kijken hoe innovatief ze zijn. Er is een duidelijk onderscheid tussen sterke en zwakke economieën om de score van elk land toch in de juiste context te plaatsen. De score wordt bepaald door rekening te houden met innovatie op vlak van economie maar ook op vlak van groei, technologische verandering en maatschappelijke uitdagingen zoals voedselzekerheid, milieu, energietransities en gezondheid. De huidige leiders op vlak van innovatie zijn Zwitserland op de eerste plaats gevolgd door Zweden, de Verenigde Staten, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Globale vooruitgang

Verrassend genoeg doen we het globaal heel goed als het op innovatie aankomt. En neen, Europa is niet meer de grootste speler. Een belangrijke factor binnen innovatie is Research & Development. Je zou denken dat landen met veel cash aan R&D kunnen doen en dat is ook zo. Deze landen stonden altijd voorop op vlak van kennis en innovatieonderzoek. Momenteel is het tij gekeerd jongens!

De politieke vastberadenheid over de hele wereld om innovatie te bevorderen, is ingeburgerd. Vandaag hebben zowel de ontwikkelde als de ontwikkelende economieën, innovatie stevig op de agenda geplaatst om zo de economische en sociale ontwikkeling te stimuleren. We zien landen als Israël, Singapore, China en Korea in de top 20 opduiken.

En België dan?

En waar staat België dan op vlak van innovatie? Wij maken deel uit van de Innovation leaders. Dat wil zeggen dat ons klein landje in 2019 met plek 23 in de top 25 van de GII komt te staan.

Zal ik even inzoomen op ons landje? Naast de GII bestaan er nog heel wat onderzoeken natuurlijk. De European Innovation Scoreboard (EIS) is er één van. Daaruit kan je België wat meer ontleden om te zien waar wij het wel of net niet (heerlijk pessimistisch) goed doen.

Globaal gezien behoort België tot de Innovatieleiders maar binnen Europa zakken we naar de groep van Sterke Innovatoren. België scoort heel goed op vlak van innovatieve kmo's die samenwerken met elkaar, internationale wetenschappelijke co-publicaties, en ondernemingen die ICT-training verzorgen. Daarnaast zijn er toch nog wat puntjes waar we aan moeten werken zoals impact voor de werkgelegenheid, het intellectueel kapitaal en een Innovatievriendelijke omgeving.

En onze gewesten dan?

Een laatste belangrijke indicator voor België is het Regionaal Innovatie Scorebord (RIS) van de Europese Commissie. Een analyse van 238 regio’s in 22 EU-landen. Daaruit haal ik enkel positieve informatie over ons landje. De innovatieprestatie in België is toegenomen. Daarnaast is Vlaanderen zelfs een Innovatieleider op plek 40 van het RIS. Vlaanderen scoort zeer sterk voor innovatieve kmo-samenwerking, alsook voor product - en procesinnovaties. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op plek 35 en Wallonië op plek 84, behoren tot de Sterke Innovatoren.

Goed nieuws om mee af te sluiten dus. Globaal gezien houden landen zeker en vast rekening met innovatie. We kunnen ook zeggen dat ons landje, zo groot als een pindanoot, het zeker niet slecht doet op vlak van innovatie. Kunnen we nog beter? Zeker! Maar wie het kleine nu niet eert is het grote niet weerd.


bottom of page